TROPISCHE AQUARIUMVISSEN HOUDEN: DE BASIS

Veel mensen beginnen met het houden van aquariumvissen omdat het rustgevend is, of voor wat leven in de kamer en een leuke afleiding naast de TV etc. Aquariumvissen houden is een leuke hobby maar we moeten er ook wel serieus mee omgaan. Zomaar allerlei visjes kopen zonder goede voorlichting resulteert al snel in dode vissen en een lelijk aquarium. Dit is zielig voor de vissen en niet goed voor de persoon die het aquarium heeft. Die krijgt immers niet het gewenste resultaat. Namelijk een leuk, gezond aquarium om naar te kijken. Op deze pagina zal ik een korte basisintroductie geven voor mensen die nog geen aquarium hebben gehad of voor mensen die weer een opfrisser willen hebben van de basiskennis.



Verantwoord tropische aquariumvissen houden: De basis

Welke techniek heb je nodig om tropsiche aquariumvissen te houden?

1. Een juiste maat aquarium: In grotere aquaria kunnen grotere of meer vissen en in kleinere aquaria kleinere vissen of minder vissen. Plaats deze niet in direct zonlicht, dit resulteerd snel in alg.

2. Zorg voor verlichting boven je aquarium. Er zijn speciale TL buizen verkrijgbaar voor aquaria.

3. Tropische aquariumvissen zijn tropisch en houden dus niet van koud water. Een verwarmingselement is een vereisde.

4. Mensen lopen liever niet in uitlaatgassen rond. Vissen zwemmen graag in schoon water. Een filter is hiervoor noodzakelijk. Buitenfilters zijn aan te raden bij grotere aquaria. Verschoon dit filter elke 2/3 weken. Ga je hier laks mee om kan je problemen verwachten. Gebruik de juiste filter materialen.

5. Een vorm van co2 toevoeging is gewenst om het water zuurder te maken. Dit is niet noodzakelijk maar wel sterk aan te raden. Info over co2 vind je hier.

 



Hoe richt je je tropisch aquarium in?

1. Zorg voor een voedingsbodem als je planten wilt.

2. Koop grind wanneer je planten wilt en zorg dat de bodem niet te fijn is zoals zand. Dit is voor speciaalaquaria met weinig of geen planten. De bodem kan 5-15 cm dik zijn en het is over het algemeen mooi om het grind naar achteren te laten oplopen. Dit geeft een beter diepte effect. Was het grind * goed van te voren anders heb je weken lang vaag water. Dit kan je doen door het beetje bij beetje in een emmer te gieten en dan uit te spoelen met water en in het grind te roeren. (*Tenzij anders staat aangegeven op de verpakking. Sommig grind is voorgewassen.)

3. Wanneer je planten koopt, koop dan makkelijk aquariumplanten. Liever in het begin een paar plantjes teveel dan te weinig. Verwijder loodjes, potjes, schuim etc van de gekochte plantjes. Verwijder daarnaast dode (zwarte) onderkantjes van de planten en of dode bladeren.

4. Hout kan je gebruiken als decoratie, maar geeft vaak bruin af. Filteren met kool is dan noodzakelijk. Let op: Hout kan drijven.

5. Stenen kunnen een leuke toevoeging zijn, niet laten vallen in je aquarium en geen rare onstabiele stapels maken.



Hoe start je een tropisch aquarium op?

1. Vul het aquarium met kraanwater. Laat dit water een week staan. Geen licht aan. Voeg easylife vloeibaar filtermedium toe aan het water of aquasafe. Dit haalt zware metalen en giftige stoffen voor tropische aquariumvissen uit het water. Co2 installaties of toevoeging kan je wel meteen gebruiken. Gebruik daarnaast een bacterie-opstart middel!

2. In week 2 kan je de planten erin doen. Zet de verlichting de eerste week 75% van de normale tijd aan. Dus i.p.v. 8 uur, 6 uur. De week hierop kan je het wel naar 100% zetten.

3. Gebruik de eerste 2 weken geen vloeibare plantenvoeding. Dit kan je daarna gaan doen, en langzaam de dosering opvoeren. Liever te weinig dan te veel!

4. In week 3 kan je beginnen met de eerste tropische vissen erin doen. Laat je goed voorlichten of de vissen die jij wilt ook geschikt zijn voor jouw aquarium en vraag ook naar combinaties van vissen. Niet alle vissen kunnen bij elkaar.

5. Neem niet teveel vissen in het begin. Ook dit bouw je op tot een maximum van +- 1cm vis per 1cm aquarium! Dus bv. 20 visjes van 5 cm voor een aquarium van 100cm. Want 20x5 is 100. De reden voor het opbouwen van licht, vissen, voeding etc. is het voorkomen van onbalansen omdat er nog maar weinig bacterieen aanwezig zijn in het aquarium.

 



Hoe onderhoud je een aquarium met tropische aquariumvissen?

1. Elke week 20/30% van het water verversen. Bij het verversen gebruik je aquasafe, easylife vloeibaar filter medium of een dergelijk middel. Voornamelijk tegen het chloor in kraanwater. Het water verwijderen uit het aquarium kan je doen door middel van een slang. Laat de slang in een emmer hangen lager dan het aquariumwaterniveau en zuig aan de onderkant van de slang tot het water komt. Zuig dan bezonken vuil op het bodem van het aquarium op.

2. Met een wissertje je voorruit schoonmaken doe je elke 1/2 dagen. Heb je sterke aanslag, kan je een voorruitschrapertje gebruiken. (stok met een soort van scheermesje op de bovenkant)

3. Elke 2/3 weken verschoon je je filter. Filterwatten spoel je niet uit maar gooi je weg. Filtermatten spoel je uit. Kool en andere absorberende materialen vervang je elke paar maanden en biologisch filtermateriaal vervang je nooit en spoel je enkel uit. Het liefst met aquariumwater!

4. Dode vissen en aquariumplanten haal je direct weg. Direct dus, niet na 1/2 dagen. Plant ter vervanging van dode aquariumplanten snel nieuwe.

5. Snoei je aquariumplanten wanneer nodig. Info over aquariumplanten.

6. Wil je je aquarium opnieuw inrichten of is je aquarium nieuw of tweedehands? Bij het schoonmaken van het aquarium gebruik je zout, water en soms azijn. Gebruik geen schoonmaakmiddelen! Die zijn giftig voor de vissen als er restjes overblijven.