Klimbaars

Oorsprong                             : Azië
Lengte                                    : 23 cm
Min.lengte aquarium           : 150 cm
Wetenschappelijke naam  : Anabas Testudineus
Familie van de                      : Anabantidae
Zwemt                                    : overal
Waterstroming                     : zwak

Aquariumtemperatuur:       : 22-30 graden
PH-waarde (zuurgraad)     : 7-7,5
GH-waarde (hardheid)       : 5-8De Klimbaars is niet de makkelijkste vis om te houden. Waar de naam precies vandaan komt is onduidelijk maar misschien omdat ze nog wel eens buiten je aquarium kunnen belanden komt het daar vandaan, dus zorg voor een dekruit. Mocht er toch één buiten het aquarium belanden, ze hebben een extra ademhalingsorgaan dus ze kunnen nog lang buiten het aquarium overleven. Verder is het een vrij agressieve soort die niet erg geschikt is voor de meeste aquaria. Wil je ze toch met andere vissen houden zorg dan dat ze groter zijn en je een aquarium hebt met een absoluut minimum van 150 cm.

Voedsel en leefruimte

Beplant het aquarium met harde planten want zachte zullen worden opgegeten. Wat drijfplanten om het aquarium iets te verduisteren is ook aan te raden. Verder moet je het water goed filteren, zonder dat er een sterke stroming ontstaat. Het zijn grote alleseters. Alles kan gevoerd worden maar plantaardig voer mag niet ontbreken.

Kweken

De Klimbaars zet ongelooflijk veel eitjes af, tot wel 5000. Dit gebeurd tussen planten en daar worden ze bevrucht. Je kan zien dat de eitjes bevrucht zijn als ze naar het wateroppervlak drijven. Na ongeveer een dag komen ze uit. De ouders hoeven niet verwijderd te worden maar zorgen ook niet voor de jongen. Grootbrengen met Artemia-Naupliën.