Makkelijke aquariumplanten

Om je aquarium er goed uit te laten zien en het een bepaalde stabiliteit te geven is het belangrijk goed groeiende planten te hebben. Wanneer je veel planten hebt die niet goed groeien heb je extra kans op algen en vervuiling. Een goede oplossing om dergelijke situaties te voorkomen is het planten van makkelijke aquariumplanten in je aquarium. Dit zijn aquariumplanten die weinig eisen stellen aan licht, waterkwaliteit en bemesting. Makkelijk betekent niet dat deze aquariumplanten het altijd goed doen.

Hieronder zijn enkele voorbeelden van aquariumplanten die makkelijk zijn:


Nomaphila stricta

Deze plant ziet er in de onderwatervorm anders uit als in de bovenwatervorm. Het duurt even voordat deze plant op gang komt maar als hij eenmaal op gang is groeit hij vrij snel. Het is een redelijk grote plant en is makkelijk te houden.

nomaphila stricta


Vallisneria spiralis

Deze sliertjesplant groeit in bijna elk aquarium goed. Houd hem wel in de gaten want hij kan gaan woekeren en dan zit hij overal in het aquarium verspreid.

vallisneria spiralis


Lotus

De Lotus is een mooie soort welke erg makkelijk is. Hij groeit uit een bolletje en kan erg groot worden. Wanneer de lotus eenmaal goed is aangeslagen ontstaan er bladeren die naar de oppervlakte gaan. Knip deze weg zodra je ze ziet want anders verliest de plant zijn compacte uiterlijk. Tenzij je deze oppervlakte bladeren natuurlijk erg mooi vindt. Een goede voedingsbodem is een pré. Verder erg eenvoudig te houden.

rode lotus


Hygrophila difformis

Deze soort, ook wel de vaantjesplant of vaantje genoemd, is een leuke variatie in het aquarium. Door de aparte vorm van het blad  heeft hij een leuke uitstraling. Zorg wel voor voldoende licht en zet de planten niet te dicht op elkaar.

vaantjesplant


Cryptocoryne soorten

Alle Cryptocoryne soorten zijn vrij eenvoudig. Hebben niet persé veel licht nodig en groeien stabiel door. Het is geen snelgroeier maar wel erg makkelijk en er zijn leuke variaties te krijgen in de handel. Een goede voedingsbodem is een pré.

cryptocoryne


Echinodorus soorten

Mooie soorten die een natuurlijke uitstraling aan het aquarium geven. Het duurt even voordat ze goed aangeslagen zijn. Bij het planten van deze soorten kan je de wortelen 3/4 deel afknippen. Hierdoor slaat de plant goed aan en wanneer deze heeft geworteld gaat hij snel nieuwe bladeren maken. Let wel op dat deze soorten erg groot kunnen worden!

echinodorus


Waterpest 

Niet echt een mooie toevoeging in het aquarium, maar kan soms leuk zijn. Groeit eigenlijk altijd wel, produceert veel zuurstof en haalt redelijk wat voedingsstoffen uit het aquarium.

waterpest


Echinodorus magdalenensis

Deze voorgrond plant is erg makkelijk. Met meer licht groeit hij sneller. Via vertakkingen vormt deze plant groepjes en kan zo de bodem gaan bedekken.

echinodorus


Sagittaria subulata

Dit is wellicht de makkelijkste voorgrond plant om je bodem mee te laten begroeien. Mits hij voldoende licht krijgt gaat deze plant  zich erg snel verspreiden. Let wel op dat hij kan gaan woekeren en dat je het vuil tussen de plantjes weg haalt. Anders kan er vervuiling onstaan, waardoor alg een kans kan krijgen.

sagitaria-subulata


Ceratophyllum demersum

Deze plant is gemakkelijk en zie je vaak in goudvissenkommen en vijvers. Het is een wat hardere plant en produceert veel zuurstof.

ceratophyllum demersum