Het aquarium van Timothy

Foto's:

(Klik op de foto's van het aquarium voor een vergroting)

aquarium van timothyguppy van Timothy


Klein beschrijfend stukje over het aquarium

Ik heb geprobeerd om alles zo natuurlijk mogelijk te houden, zodat na de eerste opzet de meeste zaken zichzelf regelen.
Daarom heb ik bewust gekozen voor makkelijke planten en vissen. (Makkelijk? Ze wilden niet eens op de foto!)

Het schoonhouden van mijn aquarium gebeurt grotendeels door de vissen zelf. Ze eten algen van de planten en grind.
Ik heb nooit zo een last van algen, alleen de ruit kleurt na een week een beetje bruin.
Dat kras ik dan van de ruit waarna ik de bodem en bladeren schoon zuig met een plastic slangetje door gebruik te maken van de zwaartekracht.
Voor de rest regelen de 2 filterpompen in de bak de watercirculatie en filtering.
De planten groeiden snel, met name de Cryptocoryne wendtii, die ik regelmatig moet halveren. Door het grind gaat hij met wortelstokken overal heen en komt er steeds weer een stekje boven. Deze gebruik ik dan weer voor in mijn miniaquarium met kardinaaltetra.

Ik controleer eigenlijk nooit waterwaardes en de vissen zijn gezond. De populatie bestaat maximaal uit 50 stuks Guppy's waarvan zo een 8 tot 10 grote exemplaren.
Meer dan 50 worden het er nooit, want dan ontstaat er sterfte, totdat er weer minder zijn en dan worden er weer meer geboren.
Ook de verhouding man/vrouw blijft redelijk. Momenteel zijn er iets meer mannetjes onder de grote exemplaren omdat er een vrouwtje dood ging tijdens het baren.
Veel jonge visjes zijn echter vrouwtjes, dus dat komt wel weer goed.
Ook leuk om nog even te vermelden is misschien dat er een tijd was dat alle vrouwtjes meer kleuren (dan normaal) kregen in hun staart, net als de mannetjes hebben, terwijl mannetjes hun grote zweepstaarten verloren en compactere staarten kregen zoals de vrouwtjes. Nu echter draait het weer om. Ik weet niet hoe dat kan, maar het fascineert mij wel.
Ik houd rekening met de vissen door de pomp en lamp na 23:00 uit te zetten zodat ze kunnen slapen en als kleine vissen net geboren zijn, omdat deze niet tegen de stroom op kunnen zwemmen en anders verslonden worden door de filters. Tevens tijdens het voeren 's ochtends blijft het even uit, zodat niet al het droogvoer meteen wordt gefilterd.


Aquarium maat: 40x20x25 (lxbxh)   PH 7,6
Liters:  20   KH x
Planten: Cryptocoryne wendtii 'red' (Watertrompet), Anubias barteri var. barteri (Speerblad)   GH 13,3 °D (2,38 mmol/l)
Vissen: Poecilia reticulata (Guppy)   NO3 1,3 mg/l
Voedingsbodem: Rivierklei, potgrond zonder toegevoegd voedsel, grind (1-2 mm, licht)   PO4 x
Licht en lichtduur: Rena Aqua Light 10 W. (3 à 4 uur 's avonds en op donkere dagen), daglicht (vanaf zonsopkomst tot ondergang) Totaal = ± 13 uur licht.   FE 0,015 mg/l
Filtratie: Rena Filstar i1 (met filterschuim en koolstoffilter), Hagen Elite Mini (met filterschuim en filterwatten fijn)      
Vloeibare voeding: Niet nodig, er zit genoeg in de bodem      
Co2 toevoeging: Via normale beluchting op twee plekken in het aquarium, met Europet Mouse M-101      
Extra informatie: Geen verwarming: temperatuur ± 21 °C. De vissen eten hun eigen bak en planten schoon. 1x per week bodem schoonzuigen van uitwerpselen, ruiten krabben en verversen van water.