GARNALEN

Sinds enkele jaren zijn de garnalen in het aquarium erg populair geworden. Het zijn grappige, actieve diertjes en zijn soms ook zeer aantrekkelijk gekleurd.
Toch omdat er bij veel mensen nog weinig ervaring is op het gebied van garnalen gaat er nog het e.e.a. mis. Hieronder zal ik kort een aantal soorten laten zien en zal ik informatie geven om eventuele struikelblokken met het houden van garnalen te voorkomen.Soorten Garnalen

Hommel garnaal:hommel garnaal

De leuke verschijning is lichtgeel met zwart gestreept. De staart is vaak een beetje rood. Redelijk sterke garnaal. De kwaliteit van het zwart verschilt en is bij sommige exemplaren donkerer. (Klik op de foto's voor een vergroting)

Chrystal red garnaal:crystal red garnaal

Deze soort is het toonbeeld van het garnalen houden. Er zijn verschillende kwaliteiten. De kwaliteit wordt bepaald aan de hand van de diepte van de kleur rood en wit. Waarbij de minste een beetje oranje en wittig zijn en de beste knalrood en spierwit. Indrukwekkende garnalen om te zien.

Japonica garnaal:japonica garnaal

De Japonica garnaal is een wat grotere doorzichtige soort garnaal. Hij heeft zwarte stipjes op zijn zijkanten en is zeer actief. Van alle garnalen is dit in mijn ogen de sterkste soort en ook het minst kwetsbaar voor aanvallen van kleine vissen.


Vuur garnaal:vuur garnaal

De vuurgarnaal is een rode garnaal welke ook redelijk makkelijk is. De kleur varieert van oranje tot bloedrood. Door zijn velle kleur is het goed te zijn in het aquarium.


White pearl garnaal:white pearl garnaal

De white pearl garnaal is een witte garnaal. Het is een plaatje om te zien en zeker weer wat anders dan de meeste gewend zijn.


Regenboog garnaal:regenboog garnaal

De regenboog garnaal heeft een hele hoop verschillende kleuren. De kleur kan wanneer ze ouder worden veranderen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld groenig worden maar ook bruin met een grote streep op de rug. Er zijn vele varianten. Dit is een zeer sterke garnaal maar ook vrij klein. Dus goed opletten als je ze klein koopt en combineerd met vissen. Het kan dan zomaar duur levend voer worden.

Crystal black garnaal:crystal black garnaal

De Crystal black garnaal is de tegenhanger van de crystal red. In plaats van de rode delen bij de crystal red garnaal is het rood vervangen door zwart. Erg mooie soort echter nog niet veel verkrijgbaar in de handel. Let dus ook op voor kruisgevaar met de crystal red.

Waaierhand garnaal:waaierhand garnaal

De waaierhand garnaal is een grote soort garnaal. Hij is veel groter dan de bovengenoemde soorten. Deze elegante verschijning filtert met zijn waaiers stofdeeltjes, micro-organismen en restjes uit het water. Ze vereisen een goede stroming in het water en ze zijn niet heel makkelijk om te houden. Let vooral op bij het vervellen van deze soort. Zorg dat ze voldoende eten hebben zodat ze kracht genoeg hebben voor de vervelling. Idem na de vervelling dient er genoeg voer aanwezig te zijn om weer op kracht te komen.  Zorg er ook voor dat het water superschoon is.

Let op! Garnalen vereisen schoon water en zijn 'allergisch' voor nitraat en koper. Het is dus belangrijk om je bak zo schoon mogelijk te houden en erg op te letten met vloeibare plantenvoeding. Dit kan een acute sterfte veroorzaken. Wil je toch vloeibare plantenvoedingen doseren, doe dit dan in zeer geringe hoeveelheden en ververs het water regelmatig.Garnalen kweken

Hoewel de meeste garnalen uit zich zelf al redelijk snel kweken mits de omstandigheden goed zijn is het verstandig om de volgende tabel aan te houden om te bepalen welke soorten wel en niet bij elkaar gehouden dienen te worden. Echter voor kweekdoeleinden is het veelal het best om slechts één soort garnalen te houden per aquarium.

De draagtijd is vaak enkele weken en de garnalen zijn veelal binnen enkele maanden geslachtsrijp. De kleine garnaaltjes eten micro-organismen en hoef je dus niet bij te voeren in het beginstadium.

De belangrijkste tips bij de kweek van garnalen is het zorgen voor:

- dichte beplanting.
- een schoon en stabiel onderkomen.
- stimulatie van de kweek door elke week 1/4 tot 1/3 deel water te verversen. Dit kan ook iets koeler water zijn bijvoorbeeld 20 graden.
- grotere groepen, dus minimaal 10 per bakje en 20 is zelfs beter. Ze voelen zich dan sneller op hun gemak.

Extra info over het kweken van garnalen in het aquarium:

- De meeste garnalen soorten zijn geslachtsrijp na enkele maanden
- De draagtijd van garnalen is afhankelijk van de tempratuur van het water en is gemiddeld 3-5 weken.
- Garnalen dragen meestal tussen de 15-40 eitjes. De vrouwtjes dragen deze tussen hun zwemflapjes, ze wapperen deze flapjes dan regelmatig om de eitjes te voorzien van zuurstofrijk water.
- Veel kwekers zetten de zwangere vrouwen apart om de kansen van de babygarnaaltjes te vergroten.

 X = Deze soorten kunnen samen:

 

Hommel
garnaal

Tijger garnaal

Regenboog
garnaal

 

Crystal
Red
garnaal

Red Cherry
garnaal

Japonica garnaal

Glasgarnaal

White pearl garnaal

   

Hommel garnaal

x

 

x

 

 

x

x

x

x

   

Tijger garnaal

 

x

x

 

 

x

x

x

x

   

Regenboog garnaal

x

x

x

 

x

x

x

x

x

   

Crystal Red

 

 

x

 

x

x

x

x

x

   

Red Cherry Garnaal

x

x

x

 

x

x

x

x

x

   

Japonica garnaal

x

x

x

 

x

x

x

x

x

   

Glas garnaal

x

x

x

 

x

x

x

x

x

   

White Pearl garnaal

x

x

x

 

x

x

x

x

x

   Garnalen voergarnalenvoer

Garnalen eten micro-organismen, restjes voer en rottende blaadjes en alg. Daarnaast zijn ze ook dol op gekookte aubergine en wortel etc. In de handel is er ook kant en klaar garnalenvoer de verkrijgen. Dit is niet perse noodzakelijk maar als afwisseling zeker niet af te raden door de compleetheid.
Garnalen vervellen regelmatig. Laat de schilletjes liggen want deze kunnen dan weer opgegeten worden. In de schil zitten veel belangrijke stoffen voor de garnaal.