CO2 voor in het aquarium
Tegenwoordig is CO2 bijna niet meer weg te denken uit de aquariumhobby. Er zijn tal van oplossingen om de CO2 te verhogen. CO2 toevoeging zorgt voor een aquarium met gezondere vissen, een controleerbare PH waarde en veel beter groeiende planten.
"Vroeger had niemand een CO2 installatie in het aqauarium, en toch ging het goed!"
Veel aquaria hadden vroeger geen CO2, dit was ook niet nodig want de bakken waren in het algemeen veel natuurlijker. Meer dode bladeren, bodems met turfplaten etc. Vissen zelf zorgen ook voor CO2. De natuurlijke aanmaak van CO2 speelde dus een belangrijke rol. Daarnaast is een belangrijke factor dat de planten van vroeger over het algemeen minder CO2 nodig hadden. Veel nieuwe soorten hebben veel licht en CO2 nodig.
Co2 systemen voor het aquarium met korte uitleg
Vloeibare CO2
Easylife heeft voor deze vorm van CO2 toevoeging het product ‘easycarbo’ ontwikkeld.
De vloeistof dient dagelijks te worden toegevoegd.
Het kan lastig zijn om te doseren en een overdosis is zeer ongewenst. Voor een juiste dosering bij kleine hoeveelheden is het verstandig om een spuit van 3ml te gebruiken. Deze zijn te verkrijgen bij de meeste apotheken.
CO2 reactor Paddenstoel
De CO2 reactor in de vorm van een paddenstoel is een makkelijke manier van CO2 toevoegen maar slecht te controleren. Dus meer een basis systeem, maar het is zeker beter dan niks. Via een reactie van 2 ingredienten in de paddenstoel wordt er CO2 geproduceerd wat in de bovenkant van de paddenstoel blijft hangen in direct contact met het water. Dit product heeft de naam 'Söchting Carbonator'.
CO2 met gasfles en tube
Bij deze vorm van CO2 toevoeging heb je een gasfles met een drukknop. In het aquarium hangt een tube die wanneer er op de drukknop gedrukt word vol loopt. Het doseren van de co2 dien je te doen aan de hand van een PH meting of een elektronische PH meter.
CO2 met gasfles en diffusor
Dit is een professionele en zeer gebruikersvriendelijke manier van CO2 toevoeging. Door middel van een gasfles die onder druk staat en een drukregelaar kan ingesteld worden hoeveel CO2 er in het aquarium gaat.
De belletjes lopen door een diffusor in het aquarium. De diffusor zorgt ervoor dat de belletjes een lange afstand afleggen in het aquariumwater. Hierdoor wordt de CO2 opname in het water bevorderd. Het instellen gaat door middel van een draaiknop. De hoeveelheid CO2 kan verhoogt worden om de PH te verlagen of verlaagd om te PH te verhogen.
Sommige versies hebben een nachtschakelaar. Dit zorgt ervoor dat de CO2 toevoer ’s nachts wordt uitgeschakeld. Dit heeft geen nadelige gevolgen omdat de planten als het licht uit staat geen CO2 meer opnemen. Dit bespaart CO2 en zorgt voor een stabielere PH waarde.
De gasflessen zijn navulbaar of vervangbaar en gaan in verhouding lang mee. De kosten zijn in verhouding ook erg laag. Ik raad dit soort systemen aan voor iedereen die ook maar enigszins serieus is met de aquariumhobby. Het is een aanschaf maar het is het zeker waard! Voorbeelden van merken die dit soort co2 sets hebben zijn JBL en Dennerle.
Co2 / PH controller
Een PH controller is een apparaatje dat de PH waarde meet en waarop je de PH kan instellen. Wanneer de ingestelde PH waarde lager ligt dan die in het aquarium zal de PH controller meer CO2 doseren. Hetzelfde natuurlijk andersom ook.
De PH controller is aangesloten op een ‘CO2 met gasfles en diffusor’ set. Voorbeelden van merken die dit soort co2 sets hebben zijn JBL en Dennerle.
Welke PH en KH zorgen voor het juiste Co2 gehalte?
In het tabel hiernaast is te zien hoeveel co2 er in het water zit afhankelijk van de PH en de KH waarde. Deze moet je dus meten. Zorg ervoor dat je in het groen zit en je hebt een goede basis voor een mooi aquarium. Je PH, CO2, KH zijn dan prima. (klik op de tabel voor een vergroting)