AQUARIUM WATER

Water voor vissen is als lucht voor de mens, het moet van een goede samenstelling zijn om gezond te zijn. Gelukkig gaat een goede samenstelling voor de vissen goed samen met de juiste samenstelling voor aquariumplanten. Hieronder zal ik beschrijven welke waardes belangrijk zijn voor de vissen en welke voor de aquariumplanten. Ik zal slechts enkele waardes opnoemen die ik het belangrijkst vind, want we houden het simpel.

Direct naar: Waterwaardes voor tropische aquariumvissen
Direct naar: Waterwaardes voor aquariumplantenWaterwaardes voor tropische aquariumvissen:

Zuurgraad: PH

Dit is de zuurgraad van het aquariumwater. Des te lager de PH des te zuurder het water. De PH stem je af op de soort planten en vissen die je erin hebt. Een goede richtlijn is PH 7. Dit is neutraal. Er is een vast verband tussen de hoeveelheid CO2 in je aquariumwater en de PH en CO2 toevoeging is bijna niet weg te denken.

Carbonaat Hardheid: KH

Deze waarde zorgt ervoor dat de PH niet snel kan dalen. Wanneer een aquarium al lang staat kan de KH dalen. De ondergrens is 4. KH 5, 6 en 7 is in mijn ogen ideaal. Wanneer de KH te laag is kan je KH+ aanschaffen. Met een te hoge KH kan je deze verlagen door osmose water of regenwater toe te voegen. Reinig het regenwater wel even van tevoren. Het liefst door kool en filterwatten filteren. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de onderkant van een plastic fles eraf te knippen, de rest wijst voor zich.

Totale Hardheid: GH

De GH zorgt voor gezonde planten en vissen. Het zorgt namelijk voor een gezonde werking van organen bij de vissen en bij planten voor een goede opname van belangrijke stoffen. Daarnaast stabiliseert het de PH. GH tussen de 6-14 is in principe OK. GH 12 is ideaal. Met een te lage GH kan je GH+ aanschaffen. De GH verlagen kan door middel van osmosewater en regenwater toevoegen. Reinig het regenwater wel even van tevoren. Het liefst door kool en filterwatten filteren. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de onderkant van een plastic fles eraf te knippen, de rest wijst voor zich.

Ammoniak:

Dit is een gifstof en wil je niet in je aquarium hebben. Vissen gaan hiervan dood. Ammoniak is gemakkelijk te voorkomen. Regelmatig water verversen, het filteren over kool en zeoliet en het snel verwijderen van onverhoopt dode vissen en planten.

Nitriet: NO2

Dit is ook een stof die giftig is voor vissen. Door bacteriën kan nitriet omgezet worden in nitraat. Een goede bacteriestart is dus erg belangrijk.

Nitraat: NO3

Nitraat is in kleine hoeveelheden belangrijk voor de groei van planten. Je wilt hier echter niet teveel van, want dan is het dodelijk.

Testen van het aquarium water:

Het is belangrijk om je water regelmatig te testen. Dit hoort bij het onderhoud voor de aquariumvissen en de aquariumplantenWaterwaardes voor aquariumplanten:

Koolstofdioxide: CO2

Dit is de belangrijkste bouwstof voor de aquariumplanten. CO2 toevoeging kan d.m.v. diverse systemen. Zorg voor een goede PH met een dergelijk systeem en de hoeveelheid co2 in het aquarium is in orde.

IJzer: FE

IJzer is nodig voor goede groei van planten en is extra hard nodig voor rode planten.
De ideale waarde voor ijzer in het aquarium is 0,1mg/liter. Dus niet hoger.

Nitaat: NO3

Tenzij je erg serieus bent met een beplant aquarium is nitraat niet heel erg belangrijk. Een teveel hiervan zorgt voor dode vissen en algexplosies. Maar in een goede dosering is nitraat echter erg belangrijk voor de planten. De ideale waarde zit tussen de 5-20mg/liter.

Fosfaat: PO4

Alleen voor erg serieuze aquarianen. Bij een goede dosering is fosfaat belangrijk voor de planten. De ideale waarde zit tussen de 0,3-1,5mg/liter.

Redfield Ratio:redfield ratio tabel

Zie het tabel hiernaast. Om kans op algen te verkleinen is het zaak een goede verhouding tussen fosfaat en nitraat te bewerkstelligen. Dit doe je door nitraat en fosfaat indien nodig te doseren en door regelmatig te meten en te corrigeren. (klik op de foto voor een vergroting)

Jouw aquarium water: (Belangrijk!)

Houd rekening met je eigen aquarium. Observeer en beoordeel de resultaten. Niet elk aquarium is hetzelfde en meten is weten. Je hoeft je dus niet te houden aan ideale waardes, dit zijn enkel richtlijnen. Pas de richtlijnen aan op basis van jouw beoordeling.
Let op: Bij NO3 en PO4 liggen de ideale waardes hoog bij veel licht, co2 en veel planten en liggen zij laag bij weinig licht, co2 en weinig planten.