AQUARIUM VERLICHTING

De verlichting voor je aquarium is allesbepalend voor de groei van je planten. Daarnaast bepaald het de sfeer van je aquarium. In een aquarium met discusvissen mag het wel iets donkerder zijn maar in een plantenbak heb je voldoende licht nodig voor je aquariumplanten en zeker wanneer je lichtbehoeftige aquariumplanten hebt.Geschikte verlichting voor jouw aquarium

Bepaal welke soorten planten je hebt of wilt hebben en hoeveel licht zij nodig hebben. Voor lage tot gemiddelde lichtbehoefte raad ik T8/T5* verlichting aan. Voor een hoge lichtbehoefte raad ik T5 aan. Bij nano bakjes raad ik aan speciale nano verlichting te gebruiken.

Bij een hogere lichtintensiteit zal een aquarium gevoeliger worden voor schommelingen en alg. Het controleren van de waterwaardes is dus belangrijk.

 0,20-0,35W per liter

 Lage lichtintensiteit

 0,35-0,50W per liter

 Gemiddelde lichtintensiteit

        >0,50W per liter

 Hoge lichtintensiteit

Het verschil tussen T5 en T8 aquarium verlichting? t5 en t8

T8 verlichting zijn de standaard lichtbuizen die wij allemaal kennen. De T5 verlichting is een smallere buis. Met deze buizen is het mogelijk met de zelfde lengte een hoger wattage te hanteren. Daarnaast is de lichtopbrengst van een T5 buis ook iets hoger. Dit gecombineerd maakt dat de T5 gewoon voor meer licht zorgt. Er zijn ook T5 lampen met een lager wattage. Dit zijn energiebesparende lampen en kunnen worden toegepast bij een lage tot gemiddelde lichtintensiteit voor het aquarium.
T5 en T8 verlichting vervang je elk jaar om een goed spectrum en een juiste hoeveelheid licht te behouden voor het aquarium.


Hoe lang moet ik mijn aquariumlicht aan laten staan?
digitale klok

Je kan je verlichting bij een lage lichtintensiteit 12 uur per dag aan laten. Bij een gemiddelde lichtintensiteit kan je dit verlagen naar 10-11 uur en bij hoge lichtintensiteit 9-10 uur.

Meer kan altijd maar let wel op, minder licht verlaagt onderhoud en verlaagd de kans op algen. Langer dan 12 uur is af te raden omdat planten in principe niet langer dan 12 uur licht kunnen gebruiken voor groei, dit proces heet fotosynthese.