OVERIGE AQUARIUM TECHNIEK

Naast de standaard apparaten voor het aquarium zoals een CO2 apparaat, filter en verlichting zijn er ook nog andere apparaten te verkrijgen.  Ze zijn allemaal niet echt nodig maar kunnen een zeer leuke toevoeging of een stukje luxe zijn voor het aquarium.


eiwitafschuimer
Eiwitafschuimer

De eiwitafschuimer haalt net als een filter vuil uit het water. Het is echter geen vervanging. Voornamelijk voer, ammoniak, urine en uitwerpselen van de vissen worden eruit gefilterd. Nitriet, nitraat, fosfaat worden door de eiwitafschuimer niet verwijderd.
Het is dus een mooie uitbreiding van het filtersysteem en zorgt voor een stabielere vuil belasting van het water. Wat weer goed is tegen alg en goed voor planten en vissen.

UV lampuv filter

De UV lamp is met name populair in de koivijver scene. Maar kan ook in het aquarium een goede toevoeging zijn. De UV straling dood schadelijke bacteriën en zorgt ervoor dat  zwevende algdeeltjes niet meer in staat zijn zich te blijven uitbreiden. Dit voorkomt groen water. De UV lamp dient bij normaal gebruik elk jaar vervangen te worden. De meningen zijn verdeeld over de schadelijkheid van een UV filter voor goede bacteriën. Uit mijn ervaring lijkt de UV geen nadelige gevolgen te hebben voor zowel het aquarium als voor de koivijver. In de koivijver is de UV lamp echter wel veel belangrijker door het directe zonlicht en lage hoeveelheid planten in het algemeen.

Ozon generatorozon generator philips

De ozon generator zorgt voor de afbraak van vuilstoffen en dood bacteriën. Philips heeft een dergelijk apparaat op de markt gebracht. Namelijk de Philips purifier. Het apparaat zorgt voor de zuiverende werking door een hele kleine hoeveelheid ozon in het water te laten. De zuivering zorgt voor minder kans op ziekten, alg en minder onderhoud. Ik kan deze beweringen niet bekrachtigen met ervaringen van mezelf of anderen.

Luchtpomp

De luchtpomp is een pompje dat lucht door een slangetje het aquarium in duwt. Door middel van een bruissteentje worden er meerdere kleine belletjes gemaakt. De aanwezige zuurstof in de lucht lost op in  het water en het zuurstofgehalte in het water neemt toe. Sommige soortenluchtpomp zoals algeneters zullen dit zeer op prijs stellen. Voor sommige soorten is veel stroming en veel zuurstof zelfs het verschil tussen leven en dood.

Een te laag zuurstof niveau zorgt voor een acute vissterfte. Dit is te zien als de vissen aan de oppervlakte hangen. Zorg dan snel voor een luchtpomp of veel stroming aan de oppervlakte.

In het algemeen is een verhoging van het zuurstofniveau door middel van een luchtpomp niet nodig omdat planten ook zuurstof aanmaken. Bij een gebrek aan planten kan het dus wel handig zijn.