AQUARIUM BODEM

Een goede bodem voor in het aquarium is erg belangrijk. Er zijn verschillende soorten en kleuren. Maar welke moet jij hebben en wanneer is een voedingsbodem belangrijk?Soorten aquarium bodems:

Zand:

Zand is een goede bodem voor meervallen en overige algeneters. Zij liggen vaak op de grond en sommige graven zich zelfs in. Voor deze vissen is zand een stuk comfortabeler.

Zand is niet geschikt voor ‘de meeste’ planten. Het dicht namelijk erg goed af en het stikt daardoor je bodem. Hierdoor kunnen er vervelende rottingsprocessen ontstaan en kunnen gassen ophopen. Dit soort bodems zijn ook geschikt voor cichlidenbakken.

Grind:grind1

1-2 mm:
De zakken grind met 1-2 mm grootte in de kleur donker zijn de best verkochte grindzakken. Niet raar want het is een mooie, redelijk onopvallende bodem die geschikt is voor plantenbakken. Het is ook niet duur. Voor 25 kilo is een prijs van +- 10 euro normaal. Het heeft een natuurlijke uitstraling.

grind2

3-6 mm:
De zakken van 3-6 mm hebben een wat grove uitstraling. In vissenkommen kan dit een handige bodem zijn omdat hij makkelijk uit te spoelen is. Deze bodem is ook geschikt voor plantenbakken.

Grove structuur:
Er is in de handel ook grind te krijgen met een grove structuur, veelal in kleinere zakjes. De naam weet ik niet. De maat hiervan is ongeveer 4-10 mm. Deze soort grind kan ik erg aanbevelen om te mixen door normaal grind. Het heeft namelijk een erg groot oppervlakte voor de aanhechting van bacteriën. Daarnaast houdt het de aquariumbodem goed ‘open’.

gekleurd grind

Gekleurd:
Gekleurd grind behalve de natuurlijke donkere kleuren zoals donkerbruin raad ik af voor een tropisch aquarium. De felle kleuren geven de vissen naar mijn mening een onveilig gevoel. Ze zullen dan ook minder snel mooi op kleur komen. Vind je dit echter wel leuk er fleurig is er voor de rest geen argument tegen. In vissenkommen is het effect minder nadelig, goudvissen en sluierstaarten zijn hier minder gevoelig voor.

Tip: “Spoel grind altijd erg goed uit om een doffe kleur en vervuiling van de bak in het beginstadium tegen te gaan”.

Tip: “Donkere kleuren grind zijn bevorderend voor het welzijn van aquariumvissen. Ze voelen zich hierdoor veiliger, zullen minder stress hebben en hun kleuren beter tot uiting laten komen.”Soorten aquarium voedingsbodems:

Geprepareerd grind:deponit-mix

Er zijn verschillende merken die voedingsbodems hebben in de vorm van een ‘bak grind’. Dit zijn plastic bakken en een voorbeeld hiervan is Dennerle deponit mix. Het grind is voorbewerkt waardoor alle goede voedingstoffen aanwezig zijn voor de planten en er zitten ook al goede bacteriën in. Ik gebruik dit soort bodems al 15 jaar en ben er erg over te spreken. Ze gaan ong. 1-2 jaar mee. Over deze bodem dien je nog een afdeklaag van grind te gebruiken.

Tip: “Mix dit type voedingsbodem met het ‘grove structuur grind’ en voeg hier ook een potje bacteriestart aan toe. Dit geeft een prachtige start voor een plantenbak.”

Kleibollen:velda bollen

Dit zijn over het algemeen kleibollen. Deze kunnen in de grond worden geduwd bij grote planten of bij een aquarium waar niet overal planten staan en of waar een voedingsbodem niet aanwezig is. Vooral bevorderlijk bij planten die veel ijzer nodig hebben. Voorbeeld hiervan is de lotus. 

Sticks:initial sticks

Tetra heeft de zogenaamde tetrasticks. Dit zijn kleine staafjes die lijken op knaagdiervoer.
Deze zijn door grind te mengen waarna we daarover weer een laag enkel grind gebruiken. De sticks zijn prima voor licht beplante aquaria. Echter gaat mijn voorkeur naar het geprepareerde grind. Dat kost wat meer, maar is naar mijn mening stabieler en vollediger.
Doseer van de sticks liever te weinig dan te veel. Een teveel aan voedingstoffen in de bodem lokt vervuiling en daarmee algen uit.

Injecties van klei:

Dit is meer voor de professional. Het is bedoeld om bij grotere planten extra voeding toe te dienen omdat deze anders snel op gaat. Een mengsel van klei waar veel goede voedingstoffen inzitten wordt door middel van een injectiespuit in de bodem gespoten in de buurt van veelal een grote plant. Let wel op de klei niet in het water te spuiten.
Voor de reguliere aquariaan is dit niet nodig. De kleibollen zijn een alternatief. 

Let op: “Voedingsbodems dienen afgedekt te worden met een laag grind”.